V petek, 2. junija 2023, so učenci podružnične šole Tomaj in matične šole iz Dutovelj v portoroškem Monfortu odprli akcijo Modre šole za morje zavoda YouSea ob postavitvi Morske oaze Piran. 

V akciji je sodelovalo več kot 200 otrok. S kulturnim programom, ki je pospremil odprtje razstave prek 450 likovnih in drugih umetniških del otrok iz štirih osnovnih šol s Primorske, Krasa in avstrijske Koroške, se je v petek, 2. junija, v portoroškem Monfortu začel projekt Modre šole za morje. Učenci naše šole so se predstavili tudi v kulturnem programu s šolsko glasbeno skupino in pevskim zborom ter s solistko Mojco Širca (Moya). Gre za izobraževalni in osveščevalni del široko zastavljene akcije za postavitev Morske oaze Piran, ki so jo zasnovali v zavodu za ohranjanje biodiverzitete morja YouSea iz Seče.

Krovni projekt Morska oaza Piran so zasnovali v zavodu YouSea v sodelovanju z glavnim pokroviteljstvom, družbo Bauhaus. Morska oaza Piran se osredotoča na razvoj in proučevanje inovativnega načina gojenja morskih organizmov z namenom bolj trajnostnega in sonaravnega pridobivanje hrane iz morja ter ohranjanja biodiverzitete morja. Inovativna gojitvena oprema lastne izdelave, ki jo namerava zavod YouSea na morsko dno postaviti letos poleti, bo v prvi vrsti namenjena ugotavljanju in raziskovanju možnosti učinkovitega pridobivanja mladih školjk ostrig in drugih avtohtonih organizmov, ki bi bili lahko zanimivi za gojenje in za katere mladic zaenkrat še ne znamo vzgajati. Ta projekt predstavlja začetek razvoja multitrofične marikulture v Sloveniji, ki je tudi ena od usmeritev Evropske unije na področju marikulture.

Projekt izobraževanja in osveščanja otrok so v zavodu YouSea poimenovali Modra šola tako zaradi barve morja kot tudi zaradi modrosti, ki je sporočilo izobraževanj in dota za prihodnje generacije. Otrokom želijo skozi igro, ustvarjanje, opazovanje in učenje pokazati, da je v tej naši mali luži, v severnem Jadranu, ki je na prvi pogled samo temno modra črta, ločena od neba – ogromno pisanega življenja, ki ga je vredno spoznati in ohraniti in da velja spremeniti mišljenje, da je živobarvni živalski in rastlinski svet našega morja manj očarljiv kot tisti iz tropov, ki ga gledajo na oddajah o naravi. In da živi nek Nemo tudi v slovenskem morju, ampak nosi prav aristokratsko ime – KNEZ, zaradi svojih knežjih oblačil, pa tudi mavričnih barv, ki je pravi maneken v primerjavi s klovnsko ribico Nemo, njegova prijateljica pa ni Dori, ampak PISANICA, ki je s svojim plavkasto rumenkasto tigrasto formiranimi pokončnimi progami prava lepotica in jo je vredno srečati na morskem potepu z masko na nosu in zvrhano malho otroške radovednosti. Zaveze modrih šol, so povezane z vsem naštetim in tudi zato so jih otroci, učitelji in lokalna skupnost v pilotskem projektu vzeli zelo resno.

V Monfortu so se predstavili tudi partnerji, s katerimi zavod YouSea načrtuje sodelovanje in skupne aktivnosti v prihodnje. Med njimi so: Jadralni klub Pirat, Društvo Morigenos, projekt Remedies, Planet Matters in Društvo Anbot. Klub Pirat iz Portoroža je na dogodku predstavil jadrnico razreda optimist, ki je namenjena spoznavanju pomorskih in jadralskih veščin za otroke, s katero se je na nedavnem obisku v Istri nekaj otrok iz gostujoče šole iz Avstrije tudi preizkusilo v jadranju. Posebej kaže poudariti, da so v Monfortu razstavljene tudi fotografije Boruta Furlana, podvodnega fotografa, ki je podpornik zavoda YouSea.

Dostopnost