V petek, 12. maja 2023, so se učenci šolske glasbene skupine odpeljali v Avstrijo na Koroško, v ljudsko šolo Lipa ob Vrbi, kjer so sodelovali v kulturnem programu ob projektu o Ribah. 

 
Z učenci se je odpeljala tudi podžupanija gospa Vanja Jelen ter prisostvovala programu. Kulturna prireditev je zajela le delček tega, kar so počeli učenci tekom leta. Bili smo priča lepemu programu , ki so ga predstavili otroci. Na dogodku je bilo prisotnih več kot 300 ljudi. V šoli so pripravili tudi razstavo likovnih del, ki so jih ponudili tudi v prodajo, izkupiček pa bo namenjen projektu Ribe. Razstavljeni so bili tudi izdelki učencev Osnovne šole Dutovlje.
 
Več mesecev so učenci, učitelji, starši in lokalni umetniki izdelovali neverjetna umetniška dela o morju, večinoma iz sekundarnih materialov, ki so jim vdihnili ponovno uporabo. Otroci so spoznavali ribe in druge morske živali. Spoznavali so morske rastline, morske habitate, morske biotske raznovrstnosti, plenilce. Posebna pozornost je bila namenjena čistoči vode, jezer in morja. 
 
Na prireditvi je bila prisotna tudi molekularna biologinja in dobitnica številnih priznanj  Irena Fonda, ki je povdarila vse večji pritisk na morje in povdarila je, da je morju potrebno tudi kaj vrniti. Predstavila je projekt umestitve umetnega grebena, ki naj bi postal zatoščišče, hotel skrivališče za dolg seznam morskih organizmov.  Postavitev tovrstnega umetnega grebena je povezana z velikimi stroški, zato so k sodelovanju povabili tudi šole.
 
2. junija 2023, sledi predstavitev projekta v Portorožu, kjer bodo prisotni tudi učenci naše šole in se ga že veselimo. Upamo, da bodo kmalu številne druge šole sledile navdihujočemu zgledu. Vse zainteresirane šole, ki želite proaktivno pristopiti k ohranjanju morja, lahko več informacij in navodil o samem projektu dobite na zavod.yousea@gmail.com.
 
Veselimo se sodelovanja z vami in vašo šolo pri spreminjanju prihodnosti naših morij.
 
Dostopnost