Obdobje šolanja na daljavo in kakovostnega preživljanja prostega časa pred otroke in mladostnike postavlja številne izzive. Nekateri ob trenutnih razmerah dlje časa preživijo pred računalniki in drugimi digitalnimi napravami.

To pa lahko vodi tudi v prekomerno uporabo. V izolski ambulanti za zdravljenje digitalnih zasvojenosti Logout se pogosto soočajo z vprašanji, kakšna so priporočila za varno šolanje na daljavo, koliko časa naj bi otrok ali mladostnik namenil spletnim vsebinam ter kako je z druženjem prek spleta. Predvsem je potrebno ločiti čas, ki ga mladi preživijo pred zasloni zaradi šolskih obveznosti, s tistim, ko je ekran namenjen prostočasnim dejavnostim, pove svetovalec v izolski enoti, Janez Arh: “Vztrajati je treba pri neki jasni ločnici, da se ta dva svetova ne mešata. Skleniti je treba dogovor, koliko časa je lahko namenjenega za zabavo z digitalnimi tehnologijami, pa tudi natančno določiti, od kdaj do kdaj je ta čas.

V tem obdobju, ko poteka šolanje prek spleta, je tako še pomembneje poiskati načine kakovostnega preživljanja časa brez zaslona, poudarjajo na Logoutu. Poleg svetovanj o varni in uravnoteženi rabi digitalnih tehnologij nudijo programe pomoči za posameznike, ki so preobremenjeni s spletom, kar lahko vpliva na zmanjšano pozornost in koncentracijo, v nekaterih primerih vodi tudi v zasvojenost: “Nekateri ne najdejo več časa za šolske obveznosti, ker toliko časa preživijo v digitalnih svetovih z namenom igranja, zabave … to počnejo pozno v noč in so neprespani. Če otrok začne zanemarjati druge interese, hobije ali začne izgubljati zanimanje za druženje z vrstniki, morajo starši to prepoznati kot prve kazalnike na poti k zasvojenosti, ki jih ne gre zanemariti.

Prvi stik s svetovalci običajno poiščejo starši. Izolska enota v različne programe vključuje predvsem otroke in mladostnike, stare od 13 do 17 let.

Spoštovani starši, skrbniki!

V izolski enoti Logout nudimo pomoč in podporo v primerih, da se vaši otroci, mladostniki in starši oziroma skrbniki znajdete v stiski zaradi prekomerne uporabe digitalnih naprav.

Predvsem v trenutnih razmerah, ko že zaradi obveznosti šolanja in dela preživimo več časa pred zasloni in vzporedno zaradi upada druženja v živo in ostalih prostočasnih dejavnostih veliko posameznikov preživi preveč časa na napravah tudi v prostem času, kar lahko vpliva na nižje splošno počutje, zdravje in zadovoljstvo.

Nudimo svetovanja na daljavo (preko Skype-a, Discord-a, Zoom-a, elektronske pošte in telefona).

Vsa individualna svetovanja so brezplačna.

Kontakt:
Email: info@logout.si ali janez.arh@logout.si
Tel: 080 73 76 ali 064 236 516

Obiščite nas tudi na spletu:
www.logout.si
www.facebook.com/logout.si

Dostopnost