Tradicionalni slovenski zajtrk

Jejmo zdravo, jejmo domače pridelano hrano.
Spoštujmo ljudi, ki pridelajo za nas nujno potrebno hrano.
Spoštujmo naravo, ki nam omogoča zdrav razvoj.

 

Dogodki iz prejšnjih šolskih let:
–> Tradicionalni slovenski zajtrk v Tomaju, 18. 11. 2016
–> “FRUŠTK” NA PŠ TOMAJ, 18. 11. 2011
–> “FRUŠTK” NA PŠ TOMAJ, 18. 11. 2011 – slike
–> Učenca OŠ Dutovlje in PŠ Tomaj prejela priznanji za panjske končnice, 9. 12. 2011
–> Učenca OŠ Dutovlje in PŠ Tomaj prejela priznanji za panjske končnice, 9. 12. 2011 – slike

 

 

Vlada RS je oktobra 2012 sprejela sklep o razglasitvi dneva slovenske hrane, ki ga obeležujemo vsako leto tretji petek v novembru. Glavni cilj oziroma namen razglasitve tega dne je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje zavedanja in pomena domače samooskrbe, ozaveščanje o zajtrku kot pomembnem obroku dneva, ohranjanje čistega, zdravega okolja, ohranjanje podeželja, seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane ter spodbujanje zanimanja za dejavnosti na kmetijskem področju, saj bo mladim poklic pridelovalca in predelovalca prikazan kot nekaj pozitivnega in kot dejavnost za doseganje pomembnih strateških ciljev.

V okviru dneva slovenske hrane poteka projekt Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ), sestavljen iz masla, mleka, medu, kruha in jabolka. V TSZ so vključeni slovenski vrtci, osnovne šole ter druge institucije oz. javni zavodi, in sicer z namenom, da pomen kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva, ohranjanja čistega okolja v povezavi s pomenom zdrave in uravnotežene prehrane ter gibanja spoznajo že otroci ter posledično vse generacije – da skozi idejo o nujnosti zajtrkovanja spoznajo, da je potrebno biti pozoren, kakšno hrano jemo in posledično, da je lokalna hrana ustreznejši izbor.

Dostopnost