V petek, 20. 9. 2024, se je 17 učencev Osnovne šole Dutovlje in 2 učitelja odpravilo na slovensko obalo v CŠOD Breženka.

Pričakal nas je prijazen sprejem učiteljev CŠOD in čudovit razgled z dvorišča doma na slovensko morje. Morsko vodo smo kmalu zatem lahko izkusili, saj smo se že popoldne odpravili kopat. Po kopanju nam je učitelj CŠOD predstavil značilnosti školjkarstva, nato pa smo se še sami preizkusili v pripravi in kuhanju klapavic, ki jim Primorci pogovorno rečemo »pedoči«. V soboto dopoldan smo se razdelili po skupinah, se odpravili na orientacijski pohod po Fiesi in opravili fizikalno-kemijske meritve. Spoznavali smo se tudi z morskimi živalmi, se učili o ogroženih vrstah v slovenskem morju in ozavestili pomen odgovornega odnosa človeka do narave. Z vremenom smo imeli srečo – bilo je sončno in kot nalašč za športne igre na obali. Na plaži smo popoldan igrali odbojko, supali in plavali. V nedeljo dopoldan smo si ogledali mesto Piran, spoznavali kulturne znamenitosti mesta in imeli možnost kupiti spominek ali dva. Po kosilu v domu smo se nekoliko utrujeni, a dobre volje, odpravili proti domu in v nedeljo popoldan smo že prispeli v Dutovlje.

Vikend je kar prehitro minil in ker smo imeli z vremenom in temperaturo morja srečo, smo združili prijetno s koristnim ter se počutili, kot da smo za kratek čas znova na počitnicah.

Dostopnost