Tokratni dan šole smo posvetili Modri šoli.

V sodelovanju z nosilcem projekta Modre šole zavodom YOU(R)SEA iz Seče pri Portorožu, smo v sredo, 2.10.2024, izpeljali vrsto delavnic za naše učence. Zavod YOU(R)SEA se posveča varovanju lepote in raznolikosti morskih ekosistemov. Doslej je naša šola že sodelovala na dveh srečanjih Modrih šol – prvič pred dvema letoma v Vrbi na avstrijskem Koroškem in drugič lani v Portorožu.

Učenci razredne stopnje  so se udeležili štirih delavnic, ki so jih pripravile in vodile njihove učiteljice ob sodelovanju dveh zunanjih strokovnjakov. Izdelali so vetrno rožo, spoznali različne vrste vozlov, se preizkusili v kuhanju, v naravoslovni delavnici pa so naredili nekaj poskusov povezanih z vodo. Učence predmetne stopnje je obiskala morska biologinja, ki jim je ob fotografijah predstavila nekaj značilnih prebivalcev slovenskega morja in zanimiv projekt,  »hotel za ribe«, nekakšno morsko oazo, ki jo že naseljujejo morski organizmi. Podvodni fotograf je ob čarobnih slikah poskušal podati sporočila različnih morskih bitij: ekološko svarilo morske deklice, zgodbo inteligentne hobotnice, sporočilo bojevite rakovice, zgodbo s koralnega grebena in še »selfi« z družabno kirnjo s Korzike. Podvodni ribič je predstavil opremo za podvodni ribolov, pomen etike  (»ujemi samo toliko, kot res potrebuješ«) in znanja za varnost pri potapljanju v morske globine. Za mediteranski pridih dneva šole pa je poskrbela tudi kulinarična delavnica, v kateri so učenci ob pomoči učiteljice gospodinjstva pripravili in tudi z užitkom pojedli morske sadeže v buzari.

Prostorie šole smo popestrili tudi z razstavo likovnih del učencev sodelujočih šol, dan pa  sklenili s  kulturno prireditvijo, na kateri so poleg učencev naše šole sodelovali tudi učenci OŠ Antona Šibelja Stjenka iz Komna in učenci Ljudske šole Lipa iz Vrbe na Koroškem.

Dogajanje so ves čas s kamero spremljali učenci, ki obiskujejo izbirni predmet vzgoja za medije – televizija.  Z našimi gosti so opravili tudi nekaj intervjujev

S prireditvijo pa se naša zavezanost omenjenemu projektu ni končala, ampak jo bomo vpletali tudi v druge dejavnosti, ki se bodo zvrstile skozi celotno šolsko leto. Modri šoli bomo posvetili tudi šolsko glasilo, ki bo izšlo spomladi leta 2025 in bo vključevalo literarne in likovne izdelke učencev na omenjeno temo.

Dostopnost