V sredo, 12. 4. 2023, je v dvorani v Tomaju potekal kulturni program, namenjen medgeneracijskemu druženju. Pomladansko druženje starejših krajanov, starih 80 let, in več je organizirala Krajevna skupnost Križ in Tomaj ter RKS – OZ Sežana, KO RK Tomaj-Križ v sodelovanju s Podružnično šolo Tomaj.

Kulturni program je povezovala ga. Doris Orel v sodelovanju z učenci Podružnične šole Tomaj ter člani Kulturnega društva Kraški šopek. Na prireditvi so zbrane pozdravili in ogovorili tudi ravnateljica OŠ Dutovlje ga. Miranda Novak, predsednik krajevne skupnosti Križ-Tomaj g. Ben Trampuž ter sekretarka Območnega združenja RK Sežana Dora Sedmak. Učenci so pod mentorstvom učiteljic popestrili prireditev s pomladansko obarvano predstavo, pomladanskimi pesmicami, melodijami ter majhnim presenečenjem. Člani KD Kraški šopek pa so zapeli ljudske pesmi, nekatere tudi ob spremljavi na ljudska glasbila. 

Po zaključku programa je sledila pogostitev, kjer so se zbrani lahko v prijetnem, sproščen vzdušju družili ter med seboj poklepetali.

Dostopnost