V sredo, 7. 2. 2024, smo z učenci 1. – 4. razreda OŠ Dutovlje in učenci PŠ Tomaj izvajali vsebine kulturnega dne v Lokavcu pri Ajdovščini.

Obiskali smo Batičevo hišo. Vodič, gospod Boris Blaško, nam je povedal veliko zanimivosti o življenju nekoč. Pokazal nam je prostore in opremo v hiši. Najbolj zanimiva je učencem bila črna kuhinja. V kovaškem muzeju nam je gospod Stanislav Černigoj predstavil, kako so kovali nekoč. Pokazal nam je ročno kovanje različnih predmetov. Ogledali smo si tudi razstavni del muzeja z različnimi kovaškimi izdelki. Gospod Gal Furlan, glasbenik in tolkalec, velik ljubitelj in zbiralec različnih instrumentov, predvsem tolkal iz različnih koncev sveta, nas je v glasbeni sobi popeljal v čudoviti svet zvokov. Spoznali smo različne instrumente iz njegove bogate zbirke. Ob zaključku raziskovanja Lokavca smo se pridružili učencem podružnične šole, ki so v domači vasi na različnih lokacijah trosili kulturo. Pred trgovino Fama so uprizorili  Prešernovega  Povodnega moža po starem in v moderni obliki. Razveselili so nas s podarjenimi nageljčki v barvah slovenske zastave.

V sredo, 7. februarja 2024, so se učenci 5., 6. in 7. razreda odpravili v Vipavo. Ogledali so si Lanthierjev dvorec, izvire reke Vipave, vinarski muzej, cerkev in se povzpeli do slikovitih ruševin starega gradu nad Vipavo (na fotografijah). Kljub deževnemu vremenu je dan minil v prijetnem vzdušju.

Učenci 8. in 9. razreda so v počastitev kulturnega praznika raziskovali Vipavsko dolino. Najprej smo si v Ajdovščini ogledali tovarno Tekstina. Gospa Melita, ki je zaposlena v tovarni, nam je povedala, da Tekstina obratuje že skoraj 200 let, in nas nato popeljala skozi delavnice, kjer smo lahko v živo videli vse faze nastanka blaga. Bilo je zelo zanimivo, saj nas večina še nikoli ni bila v tovarni. Pot smo nadaljevali v Vipavski Križ. Kot se za to vinorodno okolje spodobi, smo najprej zavili v klet, kjer smo pomalicali, vodič Patrik pa nam je postregel z grozdnim sokom in nam na zanimiv način predstavil značilnosti Vipavske doline ter nam v vipavskem govoru povedal del pridige Janeza Svetokriškega. Nato smo se z njim sprehodili po t.i. biseru Vipavske doline in si ogledali zanimivostih kraja.

Obisk smo zaključili z ogledom samostana. Vodička Kristina nas je sprejela v cerkvi, nas popeljala po samostanskih hodnikih, v bogati samostanski knjižnici pa smo si ogledali 500 let stare knjige.

Dostopnost