V ponedeljek, 20. 5. 2023,  smo se učenci 7. in 9. razredov odpravili na ekskurzijo v Bistro na ogled Tehniškega muzeja Slovenije.

Kot običajno so nam pred odhodom razdelili šolsko malico, ob 7.50 pa nas je pred šolo pričakal avtobus. Učitelj tehnike in tehnologije nam je pred odhodom na kratko opisal, kaj si bomo tam ogledali in kakšen je načrt dneva. Poučil nas je tudi o obnašanju v muzeju.

Ob prihodu smo najprej pomalicali in si malo pretegnili noge, nato pa smo pod vodstvom vodičk začeli z ogledom muzeja. Ogledali smo si zbirko s področja prometa, kjer so nam razložili in predstavili razvoj avtomobilov od samih začetkov pa vse do danes.

V zgornjem nadstropju muzeja smo si nato ogledali še razstavo Ukročena elektrika, kjer so bili predstavljeni poskusi Nikola Tesle. Tam smo poslušali njegovo življenjsko zgodbo ter opazovali delovanje različnih izumov, s katerimi je spremenil svet. Najbolj strašljiva izkušnja je bil poskus z železno kletko (Faradayeva kletka), pa čeprav sem ga samo opazovala.

Pogledali smo si še razstavo na temo kmetijstva, kjer smo si lahko ogledali številne pripomočke ter stroje, ki so jih uporabljali v preteklosti in ki jih uporabljamo še danes. Seveda muzej ponuja še veliko drugih zanimivosti, a nas je čas na žalost prehitel. Vodički sta bili z našim vedenjem in spremljanjem razlage zadovoljni in sta nas pohvalili.

Pred muzejem smo se še malo pozabavali, nato pa smo se polni zanimivih vtisov in spoznanj z avtobusom odpeljali nazaj proti šoli.

Nuša Žerjal, 7. a

Fotografije iz Bistre

Dostopnost