V deželo je spet prišla jesen, ki je vso pokrajino odela v škrlatne barve. Z meglenimi in hladnimi jutri nas opominja na otožnejši čas, na čas, ko obeležimo spomin na vse tiste, ki smo jih imeli radi, a jih ni več med nami.

Pred nami sta dva praznika, ki nas čakata v prihodnjih dneh. Prvi praznik, ki slavi slovensko besedo, je dan reformacije in ga praznujemo 31. oktobra. Drugi je dan spomina na mrtve, ko se spomnimo vseh ljudi, ki so nas že zapustili. Praznujemo ga 1. novembra.

Dan reformacije je dela prost dan, ko Slovenci obeležujemo rojstvo slovenskega jezika. Hkrati je to dan spomina na Primoža Trubarja – duhovnika, ki je leta 1550 napisal prvo slovensko knjigo Katekizem. Poleg  Katekizma ali Svetega pisma je napisal še Abecednik, priročnik, ki je pomagal ljudem, da so se lažje naučili brati in da so lahko Sveto pismo brali v svojem, maternem jeziku, kar prej ni bilo mogoče.

1.november je dan spomina na mrtve, ko se spomnimo vseh babic, dedkov, tet, stricev in drugih, ki smo jih imeli radi in so se žal že poslovili od nas. Običajno na ta dan obiščemo njihove grobove in jih počastimo s šopkom rož in prižigom svečke.

V Dutovljah in v Tomaju smo vsako leto ob tem času sodelovali na slovesnosti v spomin padlim borcem, kar pa letos zaradi ukrepov žal ni bilo mogoče. Učenci od 1. do 5. razreda v Dutovljah in na podružnici v Tomaju so se kljub temu spomnili na vse vaščane, ki so svoja življenja žrtvovali zato, da lahko danes živimo v miru. Na njih nas spominja spominska plošča sredi vasi. V spomin smo jim letos prižgali nekoliko drugačne svečke. Učenci so poiskali primeren kamenček in nanj so narisali svečo, cvet, grob ter tako tudi prispevali k ekološkemu ozaveščanju.

Pred nami so jesenske počitnice. Naj vas med počitnicami greje toplo jesensko sonce in topel objem. Privoščite si vroč kostanj in brezskrbno igro z jesenskim listjem.

Želim vam lepe praznične dni, pazite nase in ostanite zdravi.

Miranda Novak,
ravnateljica

Dostopnost